|
2018-04-28 11:10:48, szombat
|
|
|
A friss epernek nincs párja: az íze kellemes, édes és frissítő, az illata semmivel össze nem hasonlítható, ráadásul ebben a gyümölcsben olyan tápanyagok találhatóak, melyek rendkívül egészségessé teszik.
Az ellenállhatatlan illatú, édes, lédús és mélyvörös eper szinte bármilyen étel ízét és megjelenését képes feldobni. Nem csak ízletes és finom gyümölcs, de egészséges is: nagy mennyiségben tartalmaz egészségvédő antioxidánsokat. Az antioxidánsok segítenek a szervezetnek védekezni a szabad gyökök sejteket és DNS-t károsító hatásai ellen.
Az eper gazdag antioxidánsokban, elsőrangú C-vitamin-forrás, továbbá jótékony hatású fitonutrienseket tartalmaz ellagitanninok és antocianinok formájában (ez utóbbiak felelnek az eper gazdag mélyvörös színéért).
Persze az epret nem csak azért érdemes beilleszteni a mindennapi egészséges étrendünkbe, mert egészséges, tápláló és finom, hanem azért is, mert kimondottan kalóriaszegény: kb. 15 dkg eper mindössze 43 kalóriát tartalmaz, így ideális választás fogyókúrázóknak.
Kismamáknak is érdemes gyakran epret enni, mert foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti bizonyos súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját.
Az eper hatásai
Tekintettel arra, hogy antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tápanyagok egyedülálló kombinációját tartalmazza, az eper elsősorban a következő területeken fejti ki jótékony hatásait:
szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
a vércukorszint hatékonyabb szabályozása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatának csökkentése
egyes ráktípusok megelőzése (például mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák)
Az eper védi a szív- és érrendszert
Klinikai vizsgálatok bizonyítják az eper kedvező hatásait a szív-és érrendszerre, ami már csak azért is fontos, mivel a keringési rendszer mindennapos védelmet igényel az oxidatív stressztől és a szervezet gyulladásos folyamataitól.
Mint már említettem, az eper nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő tápanyagokat. Talán meglepő, de az összes gyümölcs közül az eper tartalmazza a legtöbb C-vitamint: míg 15 dkg citrom 70 mg, 15 dkg eper 85 mg C-vitamint tartalmaz! Sőt, a táplálkozási szakértők - a málna és a szőlő után - az epret tartják a legjobb mangánforrásnak (a mangán antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező, kulcsfontosságú ásvány).
Az eper és a vércukorszint
A közelmúltban számos tanulmány erősítette meg, hogy az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát. Azonban a vizsgálatok szerint a hangsúly a rendszerességen van, mivel az alkalomszerű eperfogyasztás nem elegendő a vércukorszint tartós csökkentéséhez (ehhez legalább heti 2-3 alkalommal érdemes epret fogyasztanunk).
Külön figyelmet érdemel az eper- és a kristálycukor-fogyasztás közti kapcsolat, illetve ezek vércukorszintre gyakorolt hatása. Ahogy azt talán mindenki sejti, a túlzott mértékű cukorfogyasztás (napi 5-6 teáskanál) nem kívánt mértékben emeli meg a vércukorszintet.
Ellenben meglepő vagy sem, de a kutatók szerint a cukorral fogyasztott eper ezt a vércukorszint-emelkedést mérhető módon képes csökkenteni. Az egyik vizsgálatban legalábbis kb. 15 dkg friss eper kimutathatóan csökkentette a kísérletben résztvevő személyek kristálycukor-fogyasztás miatt megnőtt vércukorszintjét.
A kutatók feltételezik, hogy valószínűleg az eperben található polifenolok váltják ki a szervezetben a fenti vércukorcsökkentő reakciót. Az egyik ilyen polifenol, az ellagitannin ugyanis gátolja az alfa-amiláz enzimek aktivitását. Ez utóbbi enzimek felelősek az amilóztartalmú keményítők egyszerű cukorrá (egyszerű szénhidráttá) alakításáért, így kevesebb egyszerű cukor jut be a váráramba, ha az alfa-amiláz enzim aktivitása csökken.
Az eper és a rák elleni védelem
A krónikus gyulladás, a túlzott oxidatív stressz és a szervezet védelmét garantáló antioxidánsok hiánya elsődleges tényező a rák kialakulásában. Az eper képes csökkenteni egyes ráktípusok (mell-, méhnyak-, vastagbél- és nyelőcsőrák) kialakulási kockázatát, mivel hatékony antioxidánsok és gyulladáscsökkentő fitonutriensek egész tárházát vonultatja fel.
Bár az eperben található rákellenes hatóanyagok jellemzőit a kutatók jelenleg is vizsgálják, valószínűsíthető, hogy az egyes ráktípusok kialakulási kockázatának csökkenése összefüggésben van azzal, hogy a fitonutriensek képesek egyes antioxidáns enzimek (kataláz és szuperoxid-dizmutáz) aktivitásának stimulálására, illetve egyes gyulladáskeltő enzimek (ciklo-oxigenáz) aktivitásának csökkentésére.
Bármi legyen is a fenti kedvező hatások oka, az orvostudomány jelenlegi állása szerint az eper rendszeres fogyasztása csökkenti a rák kialakulási kockázatát.
A vizsgálatok eredményei egyébként is bizakodásra adnak okot: az eperben található flavonoidok ugyanis olyan biokémiai reakciókat indítanak be, amelyek eredménye a rákos sejtek pusztulása, és végső soron a daganatok megszűnése (például a rákellenes hatású ellágsav képes a glükózon keresztül a rákos sejtekhez kapcsolódni, majd a kapcsolódás után azokat elpusztítani).
Az eper egyéb kedvező hatásai
Az eper kedvező hatásait vizsgáló kutatások legújabb területei közé tartoznak az öregedés és az öregedéssel kapcsolatos jellemzők. A kutatók szerint az eper védi az agyat az oxidatív stressztől, és korlátozza az időskori agyműködés csökkenését
A vizsgálatok szerint az eperben lévő antioxidánsok és fitonutriensek a gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa és a Crohn-féle betegség) kezelésében is hatékony szerepet játszanak.
Bár érdekes módon az eper viszonylag kis mennyiségben tartalmaz szalicilsavat (gyulladáscsökkentő vegyület, nagyon hasonló az aszpirinban lévő acetilszalicilsavhoz), egyes kutatók szerint részben ennek az eperben természetes módon előforduló vegyületnek köszönhető a fekélyes vastagbélgyulladásnál és a Crohn-betegségnél tapasztalható gyulladásos folyamatok érezhető csökkenése.
Az ízületi gyulladás és számos egyéb gyulladásos szembetegség (például makula degeneráció) szintén két olyan újabb terület, ahol a rendszeres eperfogyasztás kedvező egészségügyi hatásokkal jár. Bár az ez irányú kutatások jelenleg is folynak, valószínűsíthető, hogy az eperben található gyulladáscsökkentő fitonutriensek egyedülálló kombinációja magyarázza a fenti hatásokat.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj |
|
Címkék: valószínűsíthető, rendellenességek, tulajdonságokkal, fitonutrienseket, ellenállhatatlan, vércukorszintjét, antioxidánsokban, rendszerességen, vércukorszintre, cukorfogyasztás, antioxidánsokat, mangánforrásnak, kulcsfontosságú, fogyókúrázóknak, vércukorszintet, fitonutriensek, ellagitanninok, amilóztartalmú, összefüggésben, kalóriaszegény, eperfogyasztás, gyulladáskeltő, csökkentéséhez, kialakulásában, vércukorszint, kristálycukor, cukorbetegség, szalicilsavat, antioxidánsok, foláttartalma, orvostudomány, tapasztalható, folyamataitól, aktivitásának, bélbetegségek, stimulálására, friss epernek, illata semmivel, gyümölcsben olyan, ellenállhatatlan illatú, antioxidánsok segítenek, szervezetnek védekezni, szabad gyökök, eper gazdag, mindennapi egészséges, egészséges magzati, eper hatásai, eper elsősorban, következő területeken, vércukorszint hatékonyabb, 2-es típusú, eper védi,
|
|
|
|
Lóhere Nagyi telefonál Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Egy bizonyos határt Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Ami embereknek lehetetlen, az... Fekete István - Akác Facebookon kaptam Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Albert Einsteinről Akarat Png csokor Facebookon kaptam Nem számIt Jónás Tamás – Végtelen b... képre írva Fekete-erdő desszert Facebookon kaptam s immár én is felragyogva, ért... Erdőn 210 éve született a SZÓZAT meg... Akarat Facebookon kaptam Reménység és erő Krisztustól e... Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Png lepke Garai Gábor - Takarítás Facebookon kaptam Leonardo da Vinci gondolata A nemzeti hovatartozás kulturá... Facebookon kaptam Ágai Ágnes – Csendélet Kerüld el az evangélium örömén... Alázat Örülök, hogy látlak! Png cica Facebookon kaptam A televizió nem a kultúrát kép... Szép estét kedves látogatóimna... Egy bizonyos határt Facebookon kaptam Bertolt Brecht -től idézet Ami embereknek lehetetlen, az... Facebookon kaptam Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Nevem Facebookon kaptam Bounty krémes Facebookon kaptam Png nő Alázat Szívem Png ház Ami embereknek lehetetlen, az... Az engedelmesség miért nem vál... A televizió nem a kultúrát kép... Aki nem dolgozik, ne is egyék Sokan azt tartják Jó éjszakát Radikális szeretet Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Png telefon Sokan azt tartják A Megváltó szolgálatában Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam Osváth Erzsébet - Gólya a réte... Fehér virág Leonardo da Vinci gondolata Egy hatékony szolga Garai Gábor - Takarítás Szívem tiéd Facebookon kaptam Alázat Facebookon kaptam Hogyan éljünk boldogan, amíg m... Facebookon kaptam Gyökössy Endre - Virágok virág... Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Facebookon kaptam Akarat Facebookon kaptam Jó éjszakát Szívem tiéd George Gordon Lord Byron: Inez... Amikor Jézus rátapos a lábadra Nem méltó hozzád Irgalom és ítélet Png rózsa csokor Png nő Facebookon kaptam Ne kapaszkodj magasabbra, Akarat
|
|
|
|
friss epernek, illata semmivel, gyümölcsben olyan, ellenállhatatlan illatú, antioxidánsok segítenek, szervezetnek védekezni, szabad gyökök, eper gazdag, mindennapi egészséges, egészséges magzati, eper hatásai, eper elsősorban, következő területeken, vércukorszint hatékonyabb, 2-es típusú, eper védi, eper kedvező, szív-és érrendszerre, keringési rendszer, oxidatív stressztől, szervezet gyulladásos, eper nagy, összes gyümölcs, eper tartalmazza, legtöbb C-vitamint, táplálkozási szakértők, szőlő után, epret tartják, legjobb mangánforrásnak, mangán antioxidáns, közelmúltban számos, eper rendszeres, vizsgálatok szerint, alkalomszerű eperfogyasztás, vércukorszint tartós, túlzott mértékű, kutatók szerint, cukorral fogyasztott, egyik vizsgálatban, kísérletben résztvevő, kutatók feltételezik, eperben található, fenti vércukorcsökkentő, egyik ilyen, ellagitannin ugyanis, alfa-amiláz enzimek, amilóztartalmú keményítők, alfa-amiláz enzim, krónikus gyulladás, túlzott oxidatív, szervezet védelmét, eper képes, kutatók jelenleg, egyes ráktípusok, fitonutriensek képesek, fenti kedvező, orvostudomány jelenlegi, vizsgálatok eredményei, rákos sejtek, daganatok megszűnése, rákellenes hatású, glükózon keresztül, rákos sejtekhez, kapcsolódás után, eper egyéb, öregedéssel kapcsolatos, időskori agyműködés, eperben lévő, gyulladásos bélbetegségek, eper viszonylag, aszpirinban lévő, eperben természetes, ízületi gyulladás, rendszeres eperfogyasztás, fenti hatásokat, valószínűsíthető, rendellenességek, tulajdonságokkal, fitonutrienseket, ellenállhatatlan, vércukorszintjét, antioxidánsokban, rendszerességen, vércukorszintre, cukorfogyasztás, antioxidánsokat, mangánforrásnak, kulcsfontosságú, fogyókúrázóknak, vércukorszintet, fitonutriensek, ellagitanninok, amilóztartalmú, összefüggésben, kalóriaszegény, eperfogyasztás, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
5 db bejegyzés |
e év: |
42 db bejegyzés |
Összes: |
8747 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (639)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 1320
- e Hét: 9965
- e Hónap: 16337
- e Év: 67128
|
|
|